Yüz felci tedavisi sırasındaki cerrahi seçenekler nelerdir?
Fasial sinirin onarımı: Sinirin erken dönemde onarımı yapılır.
Hipoglossal fasial sinir onarımı: Fasial sinirin ciddi derecede zarar gördüğü durumlarda Hipoglossal sinir, çiğneme kasları siniri olan trigeminal sinir ya da aksesuar sinir ucu ile fasial sinirin onarımı yapılır.
Tensör fasya lata statik askı: Bu yöntemin hareket kabiliyeti yoktur. Yüz simetrisinin statik olarak sağlanması için uygulanır.
Göz kapağı için temporalis kas transferinin yapılması
Möbiüs sendromunda trigeminal sinir grasilis kas transferinin yapılması
Sinir nakli (Cross face sinir nakli): Hastanın bacağından alınan sinir greftinin felçli olmayan yüz bölgesindeki sinir ucuyla karşı felçli bölümdeki sinire ulaştırılması ile uygulanır. Bu ameliyatta en iyi sonuçlar yüz felcinin başlamasıyla birlikte ilk 3 ay içinde almak mümkündür.
Göz kapağı ameliyatı: Yüz felci nedeniyle göz kapağı kapatılamıyorsa, kapağın sürekli açık kalmasının engellenmesi amacıyla yapılır
Grasilis kas transferi: Hastalarda sinir transferi için geç kalınmışsa, yüz felci uzun süredir devam ediyorsa sinir nakli sonrasında, grasilis kas sinir transferi yapılarak yüz hareketlerinin rekonstrüksiyonu için yapılmaktadır.
Pektoralis minör kas transferi: Bu ameliyat yüz felcinde az tercih edilen kas sinir transferidir.
Tarsorafi: Bu ameliyatlarda hastanın göz kapakları kısmen birbirine dikilerek açık kalmalarına engel olunur.
Yüz felci tedavisinde gerekiyorsa, yüz germe ameliyatı, alın germe ameliyatı, orta yüz germe ameliyatı, botoks tedavisi gibi operasyonlarda yapılır.